7 przepisów na zupę krem

Zupa krem jest popularnym od jakiegoś czasu daniem. Tak przygotowane ugotowane warzywa lub inne składniki mamy okazję zjeść w postaci aksamitnego kremu. Popularne zupy krem zawierają sporo warzyw i są urozmaiceniem codziennego obiadu.Takie danie ładnie się prezentuje i jest smaczne. Do dekoracji można wykorzystać migdały blanszowane, pestki słonecznika , sezam lub mini grzanki z chleba.  Jak przygotować zupę krem? To proste. Ugotuj ulubione warzywa oraz dopraw je przyprawami i zmiksuj w blenderze. I gotowe!

Zupa krem z cukinii i smażonej cebuli

Cebule podsmażamy na oliwie oraz dodajemy cukinię. Po kilkunastu minutach wkładamy warzywa do większego garnka i dodajemy średnią ilość wody.Gotujemy przez 5 minut. Miksujemy za pomocą blendera i nasza zupa jest gotowa! Jeżeli chcemy zrobić bardziej dietetyczną wersję tego dania możemy warzywa ugotować w wodzie dzięki czemu zmniejszymy zawartość tłuszczu niemal do zera.

Zupa krem z groszku

Groszek gotujemy w wodzie oraz doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy i nasza zupa jest gotowa! W bardziej wzbogaconej energetycznie wersji możemy dodać nico śmietany lub jogurtu greckiego. Smacznego!

Krem z pieczarek

Pieczarki smażymy z cebulą i przyprawiamy obficie przyprawami takimi jak sól oraz pieprz. Można tez doda nico ziół. Następnie przekładamy pieczarki do garnka i zalewamy wodą. Następnie doprowadzamy do wrzenia i miksujemy.

Krem z zielonych warzyw

Gotujemy w wodzie pora, groszek, brokuła oraz odrobinę fasolki szparagowej zielonej. Kiedy warzywa są miękkie blendujemy i danie jest gotowe. W wersji wzbogaconej można dodać podsmażoną cebulę lub jogurt grecki bądź śmietanę.

Krem z białych warzyw

Pietruszkę, selera, ziemniaka oraz kalafiora gotujemy w wodzie. Doprawiamy solą oraz białym pieprzem i gałką muszkatołową. Kiedy produkty są miękkie po prostu je miksujemy na gładką masę. W wersji mniej dietetycznej dodamy podsmażoną cebulę, która doda więcej smaku.

Krem pomidorowy z bazylią i mozzarellą

Pomidory obieramy ze skórki, uprzednio polewając je wrzątkiem. w ten sposób skórka łatwiej się obiera. Kroimy na mniejsze kawałki o wrzucamy do garnka. Dodajemy czosnek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu az pomidory bardzo zmiękną. Dodajemy świeżą lub suszoną bazylię i miksujemy na gładką masę. Kiedy zupa jest zbyt gęsta możemy dodać wodę. Na koniec posypujemy startą mozzarellą. Smacznego.

Krem z dyni

Tę zupę można przyrządzić na słodko jak i na sposób wytrawny. Dynię gotujemy w niewielkiej ilości wody a następnie doprawiamy solą lub cukrem. W wersji na słodko dodajemy odrobinę mleka tradycyjnego lub roślinnego i blendujemy. Wersja wytrawna  dobrze sprawdzi się z dodatkiem jogurtu lub śmietany.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *